.: ROCKOVNIK :.

utorak <<
20.02.
>> četvrtak
22.02.
srijeda
21.02.2024.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Tim Ripper Owens (ex Judas Priest) @ Močvara, Zagreb, 25.09.2010.

27. rujan 2010. 18:08:33
Izvještaji s koncerata
A + A -
 

U subotu 25.09. zagrebačka publika je, u nizu bogate sezone ove godine, ugostila još jednu veličinu svjetske heavy metal scene – Tim Ripper Owens, ovaj puta u sjeni Guns 'n' Roses-a koji su našu metropolu posjetili upravo večer prije, ali to nije nimalo umanjilo značaj ovog događaja. Američki pjevač nastupio je u klubu Močvara pred 300-tinjak oduševljenih gledatelja, promovirajući svoj prvi solo album Play My Game iz 2009. godine u sklopu svoje Europske turneje.


Tim Ripper Owens je prema mnogima jedan od najboljih vokala heavy metal-a današnjice, pa nije pretenciozno niti reći jedan od najboljih uopće. Kao dječak bio je veliki fan benda Judas Priest, a nastupajući sa svojim cover bendovima samo je mogao sanjati da će jednog dana postati članom čuvenog benda. 1996. godine Judas Priest su bili u potrazi za novim pjevačem i igrom slučaja su naišli na tog čudnovatog mladića, koji je pjevao sve njihove pjesme i kako je Tim kasnije iskreno priznao „snovi se ipak ostvaruju“. To je značilo samo jedno, Tim se pridružio bendu. Istog dana skupio je sve potpise članova benda, sa svojim također i donio ih svojoj majci kao posvetu, kojoj je rekao kako je u bendu. Na to mu je majka odgovorila: „Možda jednog dana...“, na što je on odgovorio: „Mama stvarno sam u bendu“. Oduševljena je bila majka, a i fanovi naravno, te se priča godinama u detalje prepričava među ljubiteljima benda i osobnim fanovima. Od lokalnog, relativno nepoznatog pjevača pa do velike scene Judast Priest-a došao je prvenstveno zbog svog istančanog glasa, za koji se može reći da je prilično ekstreman. Ništa ne bi u tome bilo čudno da isti glas ne sadrži skoro neviđenu boju prepoznatljivu od prilično dubokih do visokih tonova, u takve ekstreme kakve Tim ulazi vrlo često. Prepoznatljivi su i njegova fizička pojavnost, nastup na pozornici, te impresivna interakcija sa publikom.


Njegovi prvi nastupi u Judas Priestu su trenutačno oduševili brojne ljubitelje benda, koji su ga prihvaćali u sve većem broju, dugogodišnja suradnja je bila i više nego uspješna. Daljnji nastavak karijere u bendu Iced Earth polučio je također zavidan uspjeh i ostao zapamćen širom svijeta. Danas je Tim stalni član grupe Rising Force čiji je frontman čuveni virtuozni gitarist Yngwie Malmsteen. Uistinu ga je ugodno gledati kako, kao i uvijek, sa gotovo neviđenom lakoćom pjeva sve pjesme, a sve to rame uz rame sa gitaristom čija lakoća sviranja je isto tako poznata godinama i neosporivo je jedan od najboljih gitarista svih vremena. Ripper Owens također sve vrijeme surađuje i sa brojnim drugim poznatim glazbenicima, pri čemu su samo neki: gitaristi Doug Aldrich (Whitesnake), Bruce Kulick (KISS), Jeff Loomis (Nevermore), Steve Stevens (Billy Idol), Chris Caffery (Savatage, Trans-Siberian Orchestra), basisti Marco Mendoza (Whitesnake), Billy Sheehan (ex-Mr Big, David Lee Roth, Steve Vai), Dave Ellefson (ex-Megadeth), Rudy Sarzo (Dio, Ozzy Osbourne, Quiet Riot), te bubnjari Simon Wright (AC/DC, Dio), Vinny Appice (Black Sabbath, Dio), Ray Luzier (Korn), Bobby Jarzombek (Rob Halford), Brett Chassen.


Koncert je bio uistinu rijetka prilika domaćoj publici koja je konačno mogla uživati u Ripperovoj predstavi koju je kao predgrupa otvorio Thunderbolt, prilično energičan i zanimljiv bend iz Norveške. Nakon uvodnog zagrijavanja, publika kao da je odlučila ispred Močvare popratiti kapi kiše koje su se cijedile nemilosrdno cijeli dan. Nekolicina se zadržala unutar zidova i bila iznenađena tako brzim izlaskom benda na pozornicu u pratnji Ripper-a. Rijetko je viđen prizor u kojem se sa stagea prolomio vrisak najave hit pjesme Judas Priesta – Painkiller, a gotovo prazne prostorije u manje od minute napunili su ljudi koji su netom bili vani i to uz oduševljenje, poklike i pjesmu publike. Koncert je tek počeo, a zidovi Močvare kao da su najednom podignuti od zemlje pod pritiskom Ripperova osebujnog i prodornog glasa, te uvodnog „scream-a“. Publika je sa nevjericom slušala svu tu „prirodnu distorziju“ njegova glasa i lakoću s kojom je izvodio vokalno prezahtjevne pjesme za obične pripadnike ljudske vrste. Uslijedilo je vjerojatno preko sat i pol vremena energičnog koncerta u kojem se dugokosa publika uspjela zabaviti skačući, sa rukama u zraku svo to vrijeme i pjevajući svaku riječ zajedno sa Ripperom. Iako je izostao i neki veći uvodni pozdrav publici, to je u ovoj prilici bilo i nepotrebno, te je uvodni Painkiller bio dovoljan, uz kratki pozdrav Rippera.


Također, pjesme koje su slijedile nakon otvaranja, „The Ripper“ i „Burn in Hell“ (Judast Priest), izazvale su prave ovacije i oduševljenje publike. Bio je to znak da će se tu večer čuti puno zvuka Priesta baš kao što je i većina posjetitelja očekivala. Uz desetak pjesama Priesta, usred koncerta je ugodno bila prihvaćena pjesma „Children of the sea“ (Dio/Black Sabath) koju je pjevač najavio kako će otpjevati Dio-u u čast. U jednu ruku simbolično, jer je upravo baš ove godine tragično preminuo neponovljivi i dosad najutjecajniji, te najpoznatiji pjevač heavy metala - Ronnie James Dio (Rainbow, Black Sabath, Dio), te pečat koji je ostavio u metal glazbi će ostati vječan, neponovljiv i kraljevski nenadmašiv. Nekoliko pjesama dalje prolomila se sa pozornice i pjesma „Gates of Babylon“ (Dio/Rainbow), što je donjelo koncertu davnu mistiku koja se osjetila posvuda.


Očigledno je bilo da je i Ripper bio iznenađen atmosferom s ovu stranu pozornice i kao da nije mogao vjerovati kako „ovi klinci“ znaju svaku riječ svake pjesme. U tom trenutku, koji je bio već bliže kraju, je stao i obratio se riječima: „Ovako bi mogli svaki vikend?!“. Odgovor je bio trenutan: „Može!“. Uz nekoliko dobrih riječi i pošalica nadalje, atmosfera je postala još prijaznija i moglo se nastaviti dalje. Ne sumnjajući da se predstava bliži kraju, začula se „Breaking The Law“ koja je zagrmila Močvarom. Uslijedio je pozdrav publici, ali za tren se začulo skandiranje i kad su tek izašli s pozornice morali su se vratiti, i to uz „Hell Bent For Leather“. Bis je potrajao zamalo pola sata, publika ostala još dugo poslije, utisci su bili jaki, a Ripper nije mogao odoljeti da osobno ne pozdravi mnoge ruke u prvim redovima.


Nitko nije siguran koliko je te večeri bilo izvedbi sa promotivnog albuma Play My Game. Poslije su se mnogi pitali: „Jedna, dvije ili tri?“. Ništa čudno za Rippera, jer on i sam izjavljuje kako sve pjesme koje piše, piše upravo za publiku, a isto tako je i sa nastupima. Pri tome, naravno, ne gazi svoj vlastiti izbor, niti mu se osjeti oskudnost koncertnog sadržaja, čak naprotiv te često govori da mu je interakcija koju dijeli sa publikom iznimno važna. S druge strane, upravo spomenuti album je iznimno cijenjen od publike diljem svijeta i naišao je na divljenje od strane ostalih kolega glazbenika. Dakle, u ovoj prilici doista je nesebično, dio njega podijeliti s nama.


Domaća publika je imala dobru priliku osjetiti energičnost Ripperovog glasa koji ne donosi klasičnu agresivnost, već topao raspon unutar granica ljestvica, nabijen prodornošću i po mnogima dosad neviđenom jačinom i impresivnošću. Iako je bio dobar, ali ne i uistinu odličan, prateći bend, ipak očekujemo da će se Ripper odlučiti za skori ponovni dolazak u ove krajeve, uz pratnju titanski moćnih kolega glazbenika s kakvima obično surađuje. Idući put očekujemo još više, međutim i ovaj put, znojna publika iznjela je vrhunsku zabavu u rijetkoj prilici da se dotakne nešto veliko i vrijedno.

Mladen ČelikovićGalerija slika: Tim Ripper Owens (ex Judas Priest) @ Močvara, Zagreb, 25.09.2010.
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 17.02.2024.
Sunnysiders @ Klub SAX, Zagreb, 15.02.2024.
Abba Symphonic Real Tribute Show @ Klub Boogaloo, Zagreb, 14.02.2024.
Drugi Rođendan Radio Tvornice ( Dža ili Bu, KOIKOI, Smrdljivi Martini ) Tvornica kulture, Zagreb, 26.01.2024.
The Godfathers, TV Eye @ Klub Boogaloo, Zagreb, 21.01.2024.
Stillness @ Klub Boogaloo, Zagreb, 19.01.2024.
Wicked Dub Division @ Klub Močvara, Zagreb, 18.01.2024.
Savršeni Marginalci @ META bar, Čakovec, 29.12.2023.
Sajsi MC @ Klub Močvara, Zagreb, 22.12.2023.
Bombaj Štampa @ Tvornica kulture, Zagreb, 16.12.2023.
Kosheen @ Klub Boogaloo, Zagreb, 08.12.2023.
Ritam Nereda @ Tvornica kulture, Zagreb, 25.11.2023.
Halestorm @ Tvornica kulture, Zagreb, 22.11.2023
KOIKOI, Proto Tip @ Klub Močvara, Zagreb, 17.11.2023.
Vatrogasci @ Klub Boogaloo, Zagreb, 10.11.2023.
LHD @ Interliber, Zagrebački Velesajam, 11.11.2023.
Swans @ Kino SC, Zagreb, 08.11.2023.
Brkovi @ Interliber, Zagrebački velesajam, 07.11.2023.
The Sisters Of Mercy, The Virginmmarys @ Boćarski dom, Zagreb, 05.11.2023.
Morcheeba, Sara Renar @ Boćarski dom, Zagreb, 04.11.2023
System Exclusive , Revirgin @ Klub Močvara, Zagreb, 02.11.2023.
Naxatras, Drone Hunter @ Klub Močvara, Zagreb, 27.10.2023.
The March Violets, The Bellwether Syndicate, Phantasmagoria @ Klub Boogaloo, Zagreb, 15.10.2023.
Bad Copy @ Vintage Industrial bar, Zagreb, 05.10.2023.
ŽIVA @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.09.2023.
Orange Dream @ Klub Močvara, Zagreb, 27.09.2023.
Paraf @ Klub Boogaloo, Zagreb, 23.09.2023.
Grč, Eksodus @ Klub Boogaloo, Zagreb, 23.09.2023.
Burger Festival (Ida Prester & Lollobrigida ) @ Park dr. Franje Tuđmana, Zagreb, 17.09.2023.
Stereo MC’s @ Tvornica kulture, Zagreb, 16.09.2023.
Burger Festival (Bolesna Braća ) @ Park dr. Franje Tuđmana, Zagreb, 13.09.2023.
Franz Ferdinand @ Špancirfest, Varaždin, 22.08.2023.
The Rumjacks @ Klub Močvara, Zagreb, 17.08.2023.
Still Corners @ Klub Močvara, Zagreb, 03.08.2023.
Depeche Mode @ Arena, Zagreb, 23.07.2023.
Tash Sultana @ Hala Park, Zagreb, 19.07.2023.
Crooked Eye Tommy @ Klub Route 66, Zagreb, 15.07.2023.
Bluzy Threesome @ Klub Route 66, Zagreb, 15.07.2023.
The Achievers @ Klub Route 66, Zagreb, 14.07.2023.
M.O.R.T. @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 07.07.2023.
The Cult, TV EYE @ ŠRC Šalata, Zagreb, 30.06.2023.
Arch Enemy @ Tvornica kulture, Zagreb, 21.06.2023.
Pankrti @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 20.06.2023.
Melvins @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.06.2023.
Messer Chups, LHD @ Klub Močvara, Zagreb, 10.06.2023.
Ivana Starčević i prijatelji @ Booksa u parku, Zagreb, 07.06.2023.
Darko Rundek @ Booksa u parku, Zagreb, 07.06.2023.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2024 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera