.: ROCKOVNIK :.

nedjelja <<
09.05.
>> utorak
11.05.
ponedjeljak
10.05.2021.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

9. Dirty Old Festival, Velika, 04.05.2008., prvi dan

09. srpanj 2008. 02:16:23
Izvještaji s koncerata
A + A -
 
Svega. Svega je bilo ove godine na DOFu. Počevši standardno od ljudi, bendova, cuge i klope pa sve do kiše, incidenata, bacanja raznih stvari u publiku... No, krenimo redom. Prvi vikend u srpnju, livade u Velikoj, 9. po redu Dirty Old Festival. Kamera, akcija, kreni!

Radno vrijeme, kilometri (mnoštvo kilometara), obvezna usputna stajanja bila su uzrokom mog dolaska u to pitoreskno mjestašce podno Papuka tek negdje oko 21h. Vozeći se prema istoku iz Varaždina nije mi moglo promaknuti izmjenjivanje crnih i još crnjih oblaka tamo negdje kod horizonta. Toliko su bili crni da su i moje slutnje približnim bojama bojali. Informacije sa trena su govorile o kiši koja je prošla i o trenutnom vedrom nebu. Priznajem, u nevjerici sam bio slušavši to ali me ulazak u pljusak obradovao. Jer, ako je pljusak ovdje – nije u Velikoj. I odmah sam sretan još više dodao gas. Pljusku unatoč. Jedino se to možda mojim suputnicima nije svidjelo ali to nije ni bitno.

Dolaskom u Veliku je opet počela padati nekakva dosadna kiša, s namjerom pojačavanja. Iduće zapažanje je bilo ono o manjem broju šatora, a time i ljudi, nego lani. I to u tolikoj mjeri da ne bude tek jedva primjetno već uistinu uočljivo. Iduće zapažanje je ono vezano uz raspored. Zbog spleta okolnosti (od kojih su se neke čak i tog trena događale), došlo je do promjena u redoslijedu izvođača, kao i do laganog kašnjenja programa. Dobra vijest je bila da je Debeli Precjednik bio pomaknut u kasniji termin, iza 20h a loša vijest je da ga opet nisam uhvatio. Na već nekoliko njihovih nastupa uspijevam doći samo na Srce, već su dvije godine prošle otkako sam gledao im puni nastup.Ovaj put ni od Srca nije bilo ništa. Drugi razlog zbog kojeg mi je bilo žao je propušteni nastup No Namea. Veselio sam se nastupu ovih Požežana i izvedbi Romanse. Ostaje mi za uhvatiti Pantu i dečke drugom prilikom. Za propuštenim nastupom Žbuke, mladim zg she-bendom, nisam žalio u tolikoj mjeri da se čak nisam ni raspitao jesu li uopće prije i nastupili. Da budem iskren, još uvijek to ne znam. A ono što znam, saznat ćete malo kasnije.

Toliko o stvarima koje su bile (ili nisu) dok mene nije bilo. Sad idem svjedočiti. Bez brige, neću ići od vrata do vrata i dijeliti vam letke. Na pozornici su već bili La Plebe i, sudeći po dužini dijela kojeg sam uspio uhvatiti, mislim da sam stigao na njihov sam početak. Što su duže svirali, nastup im je bio sve življi i energičniji. Nekako se to poklopilo i s kišom koja je baš tad negdje počela jačati. I brojnost pred binom se smanjila, ostali su samo najuporniji koji su bili odlučni da da ih kiša ne pokoleba. I nije ih pokolebala. U prvom redu su bili i članovi Real McKenzija u civilu. Ako civilom smatrate kilt (još nekako) i veliki, ogromni krzneni prsluk (na još većem i ogromnijem čovjeku). Sudeći po njihovim reakcijama, i njima su se La Plebe svidjeli. Njihovo kombiniranje zvuka žičanih i puhačkih instrumenata se svidjelo čak i meni koji nisam pretjerani zaljubljenik u tu kombinaciju. No, «ska na struju» (ili «punk na zrak», kako god hoćete) već može proći. Ako se struja koristi na pravilan način. Jer, nije dosta samo prateću gitaru uštekati u struju i reći «to je to». Pravi omjeri jednog i drugog u pravim trenucima č;ine razliku između dobrog punka s trubama i običnog istovremenog sviranja gitare i trube (da pojednostavim).

I onda nešto što si nikako ne mogu objasniti, ne mogu naći neki opravdan razlog zbog čega se to desilo. Nakon La Plebe, nastupio je Antenat. Na njihovom nastupu se vidi da nisu nedavno uhvatili instrumente u ruke, svako njihovo korištenje instrumenata je imalo neki svoj smisao, koliko god to nekad graničilo i sa improvizacijom. Dečki imaju tu neku energiju ali mislim da su ih stavili u krivi termin da ju ispoljavaju. Osobito kad se uzme u obzir da su nastupili nakon urnebesnih La Plebe i prije nenadmašnih Dirtbombsa. Njihova kombinacija ska i reggaea ima to nekakvo energetsko stremljenje ali po meni se ono nikako ne uklapa u ono koje su zacrtali La Plebe i nastavili crtati Dirtbombsi i kasnije McKenziji (barem dijelom ali o tome kasnije). Nastup im je bio dobar, ali budući da je ipak riječ o festivalu i kranji dojam ovisi o svim bendovima te večeri (o njihovom redoslijedu i samoj izvedbi). Potpuno isti taj nastup odsviran prije/poslije bendova drugačijeg, sličnijeg glazbenog pravca nego La Plebe i Dirtbombsi bi bio upečatljiviji. Bili su na pravom mjestu u krivo vrijeme. Mislim da bi nastup bio efektniji da su nastupili prije La Plebe. A opet, onda bi slijedili Precjednicima, a to opet nije to. Možda da su nastupili na kraju. A možda su u šumi. Hej, stani malo, pa bili su u šumi. Znači to je ipak to? Ma pustimo sad to, hajdemo mi dalje.

Binu nakon programatski ne baš najsretnije ukomponiranog Antenata zauzimaju The Dirtbombs. I kad kažem zauzimaju, doslovno to i mislim. Zauzeli su tu binu i... Ma kvragu, kao da su zauzeli cijeli prostor DOFa i jasno nam svojom svirkom svima poručili: «E sad ćemo spolno općiti s nečijom majkom». (bilo je žalbi na korištenje prostota u groupie tekstovima pa se ovdje koriste strogo književni i znanstveni termini op.a.) Ma, da živimo preko nekoliko stoljeća u prošlosti i da su oni kojim slučajem barbari, nastup bi im se mogao opisati kao vojni pohod na neku pokrajinu, spaljivanje desetaka sela i silovanje ženskog življa. I sve to uz minimalne žrtve u ljudstvu. Mick Collins svojom pojavom jasno (i glasno) predvodi tu grupu barbara kao da i ima najmoćniji ratnički urlik. Ko Melina je na gitari neumorno odapinjala oštre, nazubljene glazbene strelice koje su pogađale i kosile sve što je bilo ispred njih dok su u pozadini dvojica (DVOJICA !) bubnjara ovoj napadačkoj glazbenoj sili davali istinski jurišni ritam nimalo ne štedeći svoje instrumente.

Ljudi, da je tu bio kraj te večeri, smatrao bih je itekako ispunjavajućom večeri. A još na red dolaze Real McKenziji i La Phaze. Bar sam tako mislio... McKenziji su nastup simbolično otvorili sa «Scots Wae Hae» davši svima do znanja da su tu. Nastavili su sa, meni čudovišno dobrom, «Nessie» i ostalim glazbenim brojevima svirajući glazbu kakava se, duboko sam uvjeren, nikad nije uživo izvodila u tim šumama. Osim možda nekad davno u unplugged verziji. I tada, simbolično, na «Best Day Till Tomorrow» su počele pizdarije. E, sad. Čuo sam i verzije o apsolutnoj krivici Paula McKenzija za incidenta kao i onu verziju o dečkima iz publike koji su provocirali. Po onome što sam ja vidio, istina je negdje između. Naginje li više ovoj ili onoj strani, manje je bitno. Desilo se to što se desilo. Uglavnom, počelo je međusobno redanje komplimenata između pjevača i dijela publike (teško je utvrditi tko je prvi dao kompliment) koje je preraslo u obvezan dio između pjesama. Polako je to preraslo u nešto što su i redari morali zauzdati jer se Paul u nekoliko navrata pokušao prisno izgrliti s publikom. Negdje u cijeloj toj izmjeni privrženosti, Paul je popio leteći objekt u lice koji mu je ostavio trag ispod oka kojeg vjerojatno i danas vidi pri gledanju u ogledalo i sjeti se da je tu kad stavi naočale a one ostaju stajati ukrivo. Neki se zaklinju da je riječ o cipeli dok drugi ruku u vatru stavljaju da je bilo riječ o boci. Iskreno, ta činjenica je nebitna jednako koliko i sama boja tog objekta. Bitno je da je pogođen iz publike. Trudio se Paul ostati hladan ali mu to baš i nije uspijelo. Tko zna, možda i nije htio ostati hladan. To svakako nije bio onih par puta dok je frajera zvao na binu na obračun. Sve u svemu, nakon otprilike pola sata svirke, povukao je McKenzije s pozornice i više se vratili nisu. Netom prije nego ih je kombi zg registracija odvezao u noć, nakratko sam popričao s gitaristom i bubnjarem McKenzija i moram priznati da sam stekao dojam da im je žao što se to dogodilo ali isto tako i da nisu iznenađeni time. I najavili su dolazak u Zagreb u studenom tako da ćemo se vidjeti na popravnom.

Incident na stranu, hajdemo mi dalje. Bar bi trebali, zar ne? E pa ne! Osim ako pod «dalje» ne smatrate nastup zagrebačke (Ž)buke. Apsolutno smatram pohvalnim trud ženskog dijela populacije ovogodišnjih DOF bendova koji se osobito očitovao i u djelomičnom striptizu na bini, ali kao što već rekoh ranije, ovdje je riječ o festivalu i svaki nastup ne mogu ne promatrati izvan festivalskog konteksta. A djevojke se ovdje ipak nisu uklapale. Slučaj jako sličan Antenatovom, pravo mjesto u krivo vrijeme. Raspoloženje publike se treba stupnjevati i dizati sve više i više. Ne otkrivam nikakvu toplu vodu tom tvrdnjom. A djevojke su ovdje ubačene «u vatru» i prevelike su cipele dobile da hodaju u njima. Igrom slučaja (nemara avioprijevoznika, štrajka i drugih okolnosti) zadnji bend, «La Phaze», nije ni došao u Veliku zbog problema s opremom. Igrom još dodatnog slučaja (prekidom nastupa Real McKenzija), djevojke su dobile termin headlinera i publiku željnu headliner svirke. A i za jedno i drugo su još uvijek zelene. Možda za koju godinu i neće biti, ali sad još uvijek jesu. I povrh svega, opet je počela padati kiša. Šteta cure, veselim se vašoj svirci gdje nećete biti u takvom gadnom položaju.

Prvi dan je bio gotov (mada je tehnički već i drugi počeo i mada kolaju tvrdnje da je DOF zapravo samo jedan dan, jako dug). Bilo je ljudi, kiše, cuge, klope, incidenata... Svega je bilo. Svega.

Prljavi JuraGalerija slika: 9. Dirty Old Festival, Velika, 04. 07. 2008., prvi dan
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
pa ja 15. srpanj 2008. 21:49:32
samo da ne ispadne da nitko nije čitao
 

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

.: BENDOVI :.

Mojo Men From Mars

Garage / Punk / Rockabilly

.: Myspace :.

Prikaz drugog benda

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2021 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera