.: ROCKOVNIK :.

subota <<
20.07.
>> ponedjeljak
22.07.
nedjelja
21.07.2019.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Rory Hinchey & Zack Kouns @ MMcentar, Zagreb, 11.01.2011.

13. siječanj 2011. 23:35:39
Izvještaji s koncerata
A + A -
 


Umjesto recenzije jednostavnije mi je bilo napisati priče o impresijama koje je ovakva anti glazba u meni stvorila. Za mene je atonalna muzika kvalitetna onoliko koliko ju slušatelj može pretvoriti u nešto drugo. Ovo nije recenzija koncerta kakva bi trebala biti već, po riječima jednog kolege, arogantno i samozadovoljno napisan zbir impresija.


Rory Hinchey impresije

Prazni automobil juri po praznoj cesti. Skroz je slupan. Vjetar lamaće s njegovim vratima. Brzinomjer je na nuli. Još mu je zataknuta cijev za benzin. Otvorena boca viskija se klati iza suvozačevog sica i svako toliko prelije koju kap po tapecirungu. Umjesto stražnjeg stakla, selotejpom je zaljepljen najlon probušen kružnim rupama. Zrak kulja kroz još jednu poru u auto. Tu i tamo se čuje kašljanje radija. Spikerov glas je dijabolično sretan dok govori o cesti bez kraja koja je danas puštena u promet. Preko njegove dikcije se prelijeva iritantni, karnevalom optočen jingle i potpuno zaglušuje energične riječi.

Krajolik je jednoličan. Nizak i ravan. Pustara. Smračuje se. Magla se, sa velikim statičnim sivim česticama, okuplja oko njegovih porazbijanih prozora. Upali farove, ali se oni zabljesnu samo na mahove i brzo ugase. Vjetar ga šamara po cesti i gume mu ponekad poljube šljunak.

Kroz oko auspuha se na momente vide obrisi ceste koja prolazi i, u dalekoj daljini, golemog oblačnog diva koji polagano, velikim koracima, korača za autom. Auspuh kašlje i zamuckuje. Sirena na krovu bespomoćno pokušava ne misliti na to, ali joj čak ni hektično rotiranje ne uspjeva izbrisati slike iz glave. Brisači se u tužnim naginjanjima nalukavaju kako bi vidjeli što se to odozada dešava, ali im pogled uvijek zapne tik prije ekstaze. Retrovizorima puca staklo od želje da promjene perspektivu, no strašna im hladnoća zamrzne pogled.

Cesta se stanjuje do širine jedne trake što je popraćeno kakofoničnim vapajem iz daljine. Volan se počne divljački izvrtati u obje strane, ali gume tvrdoglavo uglavljuju auto na sredinu ceste. Nakon što zamakne u još dublje magličasto sivilo zrak se ispuni staklenim česticama.

Tirkizna nakaznost njegove vanjštine počne blijediti dok mu vjetar guli boju i otkriva pravu kožu. Ovako gol još brže juri ogoljelim krajobrazom monotonog zvuka koji se odbija unutar čeličnog kostura. Motor mu se pita kojim bi jezikom trebao pričati. Tiho zujanje prerasta u distorzirano škrgutanje. Kao da netko gnječi staklo. Ni truba se u ovoj buci više ne čuje. Siva boja polako preuzima njegove konture sve dok ni sam više ne vidi razliku. Praznom automobilu što juri po praznoj cesti ostala je samo brzina.

http://www.youtube.com/watch?v=dAq8f9SVVgw

Zack Kouns impresije

Čovjek u šlafruku, bijelim gaćama i s malim crvenim megafonom sjedi u praznoj kadi. Kod ušiju mu se skorila krv. Mračno je, ali svako toliko zabljesne niz plavih iskri i začuje se pucketav zvuk. Iz stropa izlaze električni vodovi. Plešu pod naponom i svako toliko ožive prostoriju. Čovjek sklopljenih očiju u ritmu pucketa s prstima lijeve ruke. S nogama udara u rub kade što ispuni prostoriju sa finim basom. Zvuk se ponavlja u jednakim razmacima.

Čovjek prestane pucketati prstima. Nakon prvotne pauze ton se ipak ponovi. Ustane se iz kade. Pusti vodu da teče i uperi megafon prema pipi. Ispusti šušteći zvuk koji ispuni prostoriju. Buka ne prestaje. Pridruže joj se pucketanje struje i prstiju sa dodatkom nožnog basa. Soba je krcata ovom anti glazbom. Kao da je najoštriji zvuk vode ubrzao ostale pa se sada svi prelijevaju i nasumično mjenjaju intervale. Čovjek istrči van i lokotom zaključa vrata. Kroz vrata se čuje kako je zvuk nastavio svoju reprodukciju. Iza njega se nazire dugačak spiralni hodnik koji se nastavlja u daljinu. Koridor je kružno građen i diči se sa 40 metara promjera. Ovdje vlada zaglušujuća buka ljudskih krikova, zveketanja lanaca, bljuvanja, grebanja po keramici, eksplozije pileta u mikrovalnoj, rotiranja strojnice koja je ostala bez metaka i nadmoćnog, ali singularnog mačjeg mjaukanja. Prolaz je potpuno pust.

Čovjek se luđački smije sam sebi dok sve jače steže megafon. U neodređenom smjeru ispusti jedan svoj krik koji se odmah ispreplete sa ostalom kulisom. Zaveže šlafruk i podfrkne rukave. Zatrči se prema kraju hodnika. Skače i odbija se od stijenke zida. Oči su mu razgoračene i slina mu kaplje s lamatajućeg jezika. Kosa mu ritmički podrhtava. Lice gubi i ponovno dobiva stabilnu formu. Hodnik se pred sam kraj proširuje i čovjek utrčava u impozantnu halu kompletno okruženu staklenom kupolom. U svemiru oko sebe ugleda na tisuće zvijezda. Ovdje je buka nesnosna. Zaklopivši oči ugleda milijone fluktuirajućih čestica koje u nasumičnim pravcima i konstantnim promjenama volumena šetaju ispod njegovih očnih kapaka.

Ova centralna prostorija je probušena sa 20-ak manjih rupa koje su krajevi nekih hodnika. Kao velike gajde napajaju ju zvukom. Čovjek još jednom stisne svoj mali megafon i oči. Punim plućima ispusti primordijalan urlik. Zatim još jedan duži. Zvuk se počne mješati i potom množiti sa već postojećim. U rafalu nadodaje još par zavijanja sa malo čiste dernjave. Začuje se pucanje instalacija. Stakleni zidovi vrište sa čovjekom dok se ispupčuju i potom ponovno uvlače u sebe. Hodnici donose novu jeku sa svježim mašinskim cvokotanjem. Staklo se svija, ali nikako da prsne. Čovjek dolazi do komandne ploče u centru prostorije i upali razglas. Sada više ne postoji buka već se zvuk može samo vidjeti. Čovjekovi prsti su tonovi na atonalnoj ljestvici.

Njegovo tijelo pulsira u neravnomjernim naletima. Srce mu pumpa krv u obrnutom smjeru, a pluća se hrane izdisanjem. Baš jednim od zadnjih izbaci reski cvileći zvuk. Halom se prolomi cijepajući ton tisuća sjekira, dve milijarde drapanja papira i još toliko gromovima razvaljenih drveta. Sve od pljesnive krafne u menzi do reaktora u strojarnici doslovce implodira. Čovjekovo tijelo postane jeka, a brzo zatim samo svemirska tišina.

http://www.youtube.com/watch?v=ERHWZLVo0_I

Audio od cijelog koncerta: http://www.sendspace.com/file/slb7l1

Tekst: Dario Bukovski
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Combichrist @ Klub Močvara, Zagreb, 13.07.2019.
Psihomodo Pop @ Ljetni Vrt Vintage Industrial Bar, Zagreb, 11.07.2019.
No Vacation , Orvel @ Klub Močvara, Zagreb, 10.07.2019.
Josipa Lisac @ ŠRC Šalata, Zagreb, 06.07.2019.
Left Lane Cruiser @ Hard Place, Zagreb, 02.07.2019.
Tri Kapljice @ Zmajevo festival, Zagreb, 29.06.2019.
Inmusic festival, 3 dan (The Cure, LP, JoyCut ) @ Jarun, Zagreb, 26.06.2019.
Inmusic festival, 2 dan (Suede, Thievery Corporation, Garbage, Gato Preto, Frank Turner & The Sleeping Souls) @ Jarun, Zagreb, 25.06.2019.
Inmusic festival, 1 dan (Foals, Johnny Marr, The Hives, Skindread, Kurt Vile & The Violators, Dno, Stephany Stefan) @ Jarun, Zagreb, 24.06.2019.
Nytt Land @ Klub KSET, Zagreb, 23.06.2019.
Borghesia @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 22.06.2019.
Laibach @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 15.06.2019.
Black Rebel Motorcycle Club, The Vacant Lot @ Tvornica kulture, Zagreb, 13.06.2019.
The Black Lips @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 12.06.2019.
Kries @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 08.06.2019.
Disciplin A Kitschme @ Klub Močvara, Zagreb, 07.06.2019.
Zagreb Beer Fest, (Morcheeba), @ Park Franje Tuđmana, Zagreb, 17.05.2019.
Dani Zapruđa (Kawasaki 3P, Greaseballs) @ Zapruđe, Zagreb, 11.05.2019.
Chill&Grill Festival (TBF,Let3, Kojoti, Nipplepeople) @ Bundek, Zagreb, 27.04.-03.05.2019.
Mono, Arabrot @ Klub Močvara, Zagreb, 25.04.2019.
Električni Orgazam @ Tvornica kulture, Zagreb, 13.04.2019.
Edi East Trance Blues, Halftonz @ Hard Place, Zagreb, 12.04.2019.
Suuns, Scattered Clouds @ Tvornica Kulture, Zagreb, 05.04.2019
Bullet For My Valentine @ Boogaloo Klub, Zagreb, 02.04.2019.
Denis & Denis @ Boogaloo Club Zagreb, 29.03.2019.
Koala Voice @ Klub Kset, Zagreb, 27.03.2019.
Hooverphonic @ Tvornica kulture, Zagreb, 26.03.2019.
Jon Spencer & The Hitmakers, Thee Melomen @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 22.03.2019.
Sirenia @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2019.
Screaming Females @ Klub Močvara, Zagreb, 09.03.2019.
The Swampsteppers @ Klub Route 66, Zagreb, 01.03.2019.
The Lemonheads, Karl Larsson @ Tvornica kulture, Zagreb, 27.02.2019
Bojana Vunturišević @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.02.2019.
Vök @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2019.
Bernays Propaganda @ Klub Močvara, Zagreb, 08.02.2019
Monster Magnet, Puppy @ Tvornica Kulture, Zagreb, 07.02.2019.
Bitipatibi, ŠećeЯ @ Klub KSET, Zagreb, 30.01.2019.
James Leg @ Hard Place, Zagreb, 23.01.2019.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2019 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera