.: ROCKOVNIK :.

utorak <<
26.03.
>> četvrtak
28.03.
srijeda
27.03.2019.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Razni izvođači, „Neki noviji klinci I…“ (PGP RTS), 2007.

08. siječanj 2008. 16:42:19
Albumi
A + A -
 

Ideja da se napravi CD s hc/punk/metal obradama pjesama legendarnog vojvođanskog trubadura i kantautora Đorđa Balaševića mnogima bi se vjerojatno učinila kao neviđena travestija. I mogu razumjeti gnušanje nekih puritanski nastrojenih Đoletovih obožavatelju na samu ideju takvog „skrnavljenja“, što može donekle objasniti veliku tajnost u kojoj se cijeli projekt odvijao.

Idejni pokretač cijele priče je Lee Man, Novosađanin koji je u drugoj polovici devedesetih bio nešto poput Senne M u Hrvatskoj nekoliko godina ranije: jadni i imbecilni mišung najljigavijeg dancea, popa i hip hopa, neprobavljivi hibrid najgoreg zabavnjačkog smeća koje je jedno vrijeme dobro kotiralo kod naših istočnih susjeda. Po povratku iz Londona čovjek je doživio prosvjetljenje, vratio se korijenima, tj. gitari, basu i bubnju, snimio rock album i pokrenuo ovaj tribute projekt. Album je sniman krajem prošle godine u nekoliko novosadskih studija, u skoro zavjereničkoj tajnosti, a svoj blagoslov cijelom projektu dao je i sam Đole.

Moram priznati da sam i ja za album saznao sasvim slučajno tijekom jednog od mojih čestih posjeta Novom Sadu i doista mi nije jasno zašto je cijeli taj projekt bio obavijen velom konspirativnosti od samog početka. Nigdje nije bilo medijskih napisa, najava, sam album se pojavio tiho i nezapaženo (čak ni većina mojih prijatelja iz Novog Sada nije znala da je objavljen), bila je i jedna vrlo zanimljiva promocija u zgradi Izvršnog veća ali sve je to nekako prošlo ispod radara. Čak mislim da nitko za ovih mjesec dana nije objavio niti jednu recenziju ovog CD-a što je velika šteta.

Šteta je prije svega zato što ljudi ostaju uskraćeni za informaciju, pogotovo ljubitelji Đoletovog lika i djela. Šteta je i zato što je sav prihod od prodaje ovog CD-a namijenjen SOS Dječjem selu „Dr. Milorad Pavlović“ a cijena je doista pristupačna, 400 dindži, odnosno oko 35 kuna. Ali možda je najveća šteta u tome što je album sjajan i što baca jedno sasvim novo svjetlo na neke od poznatih (i manje poznatih) Đoletovih klasika.

Moj je generalni stav kad se radi o obradama da onaj tko obrađuje neku stvar mora unijeti nešto novo u nju, nešto svoje, a da zadrži duh originala. Johnny Cash je s Rickom Rubinom napravio pet sjajnih albuma covera, ogoljenih do boli i špartanski produciranih, koji su otkrili jednu posve novu dimenziju već poznatih klasika („Personal Jesus“ Depeche Mode, „One“ od U2 te posebice „Hurt“ Nine Inch Nailsa). S druge strane, obrade Ramonesa u najvećoj mjeri ne funkcioniraju jer se svode na blijedo i neinventivno ponavljanje ista tri akorda bez duše i uvjerljivosti koju su Ramonesi imali. Djeco, ne obrađujte Ramonese, njihove pjesme su savršene takve kakve jesu, ne možete ih popraviti a ono što nije pokvareno ne treba niti popravljati!

Takav pristup mogao bi se primijeniti i na ovaj album: njegova kvaliteta ovisi o tome u kojoj mjeri i s kolikim uspjehom ova 21 obrada predstavlja odmak od klasičnog Balaševićevog stila a da zadržava njegov duh. Općenito, izvođači na ovom disku mogu se po meni podijeliti u tri skupine. U prvoj su oni koji su najuspješnije de-konstruirali Đoletove stare hitove, poput uvodnih Tizzies koji su energičnom i eksplozivnom punk rock svirkom udahnuli novi život „Mirki“ te novosadskog tamburica-punk benda Zbogom Brus Li koji su apdejtirali staru i nepravedno zaboravljenu „1987“ i pretvorili je u moderniziranu „Jadna i bedna 2007“ pri čemu njihov novi tekst ni po čemu ne zaostaje za originalom.

Bečejski bend Super s karamelom svojim je zašećerenim pop punkom u svakom pogledu nadmašio originalnu Đoletovu „Pa dobro gde si ti“ te, što je još važnije, pjesmu su prezentirali iz drugačije, ženske perspektive. Remek djelo melodičnog pop punka i definitivni vrhunac cijelog albuma.

Drugi vrhunac imaju Crosspoint, novosadski metal sekstet koji je prilično riskantno pretvorio Đoletov čardaš „Devojka sa čardaš nogama“ u mračni, prijeteći, usporeni metal koji kao da je ispuzao s Metallicinog legendarnog crnog albuma sjajno otpjevan ženskim vokalom. Slijedi ih trio Signum koji su jednu od najljepših Balaševićevih balada „D-mol“ razgradili, de-konstruirali i pretvorili u nevjerojatan komad mračne minimalističke elektronike sa snažnim utjecajima osamdesetih, prije svega Kraftwerka. Ovako bi možda zvučale obrade tog utjecajnog benda u rukama, recimo, Einsturzende Neubauten.

Mitesers su jedini bend koji nije napravio obradu posebno za ovu kompilaciju jer se ona već nalazi na njihovom EP-ju „Kad tjeskoba natjera“ (a i bend de facto više ne postoji) ali njihova žestoka, riffovima nabijena verzija „Plave balade“ odlično je uhvatila duh i emocije jedne od najogorčenijih Đoletovih pjesama s i inače ogorčenog i rezigniranog albuma „Devedesete“. Među vrhunce albuma treba staviti i old-school metal Highwaya, benda koji zvuči kao Osmi putnik iz osamdesetih ali moderno produciran i kojeg čine petorica klinaca koji jedva da imaju 18 godina. Oni su, prikladno, obradili „Neke nove klince“.

U drugoj kakvosnoj skupini, TetraPank su napravili najradikalniju tekstualnu preinaku neke od Balaševićevih pjesama na ovom izdanju, jer su „Lepu protinu kći“ pretvorili u „Lepu profinu kći“, a rijeku, trsku, šaš i romantiku zamijenili su školski hodnici, narkomanija i slušanje punk glazbe. I sve to u oi! street punk aranžmanu! Jako zabavno, baš kao i Piknikova prerada pjesme „Niko kao Bane“ koja je original podigla za jednu razinu u smislu zajebancije (morate čuti piknikovski govorni dio pred sam kraj pjesme jer to je neprepričljivo).

Darma & Metkovi su ostali previše vjerni Đoletovom izvornom rockabilly aranžmanu u obradi „Moj stari friend“, bez ikakvih intervencija, pa se pjesma doima upravo onakvom kakvom bi ju stari panonski mornar snimio da danas uđe u studio. Isto se može reći i za moje stare drugare Lost Propelleros koji su dodali ska i reggae elemente „Pesmi o jednom petlu“ ali se nisu izdigli iznad solidnog prosjeka ali ipak prosjeka te za The Grrovers koji su se u svom laganom rockabilly stilu držali originalnog „Predloga“ k'o pijani plota i čak im ni lijepa Jelena ex-Propelleros na saxu nije mnogo pomogla. Šinobusi su „Život je more“ odjenuli u blues ruho koje zvuči simpatično ali ne i mnogo više od toga, dok su Sing Sing Singers „Baby Blue“ usporili i pretvorili u pristojan križanac rockabillyja i bluesa s izraženom usnom harmonikom u prvom planu.

Drum'n'Zez su klasik „Al' se nekad dobro jelo“ pretvorili u ska-reggae zajebanciju s istaknutom bas linijom koja jako vuče na stari Haustor, a jedne od meni najdražih Balaševićevih pjesama, „Crni labud“, dohvatio se hard rock kvintet Crash 2 sastavljen od novosadskih rock veterana koji su ovom obradom otplovili u daleke sedamdesete i početak osamdesetih i vrijeme vladavine hard rock bendova tipa Gordi, Generacija 5 ili Divlje jagode i uspjeli su postići to da „Labud“ u verziji iz 2007. zvuči arhaičnije od originala, ali jebeš me romantika, svejedno mi je draga.

Ostale su obrade koje su po mom mišljenju možda ipak malo preradikalno prearanžirale stare dobre pjesme te su jednom nogom zašle na teritorij nepotrebnog masakriranja. Pero Deformero je od „Jaroslave“ (ili tzv. „Princeze“) napravio vrhunski treš s hard rock podlogom i fejkiranim narodnjačkim vokalom i, iako znam da je to sve samo zajebancija, meni je ipak to samo loša karaoke parodija te uvreda lijepom klasiku. Čučuk Stana HC Orchestra su tekst pjesme „U razdeljak te ljubim“ nakalemili na glazbenu podlogu Michael Jacksonove (sic!) „Smooth Criminal“ otprašene u melodičnom hc stilu i ta frankenštajnovska kombinacija i zvuči upravo tako kao što piše: frankenštajnovski!

Njihovi suborci po gitarama Proleće izmasakrirali su „Oprosti mi Katrin“ jer su je u svojoj brutalnoj hc rasturačini lišili svake emocije. Mislim da su ipak pretjerali u de-konstrukciji (ili destrukciji) pjesme, no apsolutno dno dna je smiješna brutalna death metal kanonada u koju su Nekropolis umotali „Živeti slobodno“. Taj vrišteći glas je jednostavno nakaradan i možda pristaje death metalu kao žanru, ali ovdje djeluje istovremeno i tužno i smiješno.

Za sam kraj, organizator cijelog projekta, Lee Man, koji je „Slovensku“ pretvorio u „Limansku“ u činu jeftinog lokal patriotizma, dodao hc gitare i otpjevao je kroz toliko slojeva filtera da čovjek stekne dojam da tu divnu stvar pjeva Pajo Patak glavom i kljunom. Ako postoji način da se ubije duša nekoj pjesmi, Lee man je u tome uspio. Nadam se samo da neće napisati knjigu recepata za druge glazbene aspirante…

Sve u svemu, sedamdesetak minuta vrlo zanimljivog albuma koji je bacio jedno novo svjetlo na Balaševićeve klasike. Nisu svi izvođači bili na razini zadatka, ali znate što je zanimljivo: čak i kod ovih iz posljednje skupine koji mi nikako nisu legli, postoji ono nešto balaševićevsko, ta neka melodijska linija zbog koje niti jednu pjesmu pri preslušavanju ne preskačem.

Kome je ovaj album namijenjen? Balaševićevim fanovima prvenstveno, ali onima koji vide dalje od vlastitog dupeta i dovoljno su otvoreni prihvatiti neka druga viđenja glazbe velikog barda. Oni drugi će vjerojatno ovaj CD napasti kolcem, češnjakom i svetom vodicom. Možda će biti zanimljiv i nekome tko nije Đoletov ljubitelj zbog različitih pristupa njegovim skladbama, a možda i nekome tko jednostavno želi kupnjom CD-a učiniti nešto lijepo za malu djecu, neke nove klince…

Ja vam sa svoje strane preporučujem da svakako nabavite ovaj album. Uz još dvije kompilacije, „Jutro će promeniti sve“ i „Šta treba maloj deci“, ovo je treća kompilacija objavljena prošle godine kod naših istočnih susjeda i mogu se samo čudom načuditi kakvih tu sve ima dobrih, zanimljivih i potencijalno velikih bendova.

A znate što je najbolje? Onaj „I…“ iza naziva albuma upućuje na mogućnost da ova kompilacija dobije i svoj nastavak. Mislim da bi to bilo super. Ostalo je toliko novosadskih bendova koji bi mogli dati svoje viđenje Đoletove glazbe, i toliko mnogo lijepih pjesama u njegovom katalogu iz kojih se može napraviti izbor. Jedva čekam!

Hadžo, lepi profin sin


prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
nepotpisani 02. listopad 2008. 13:49:16
HADŽO PUSTI MI KONTAKT PA DA TI POSALJEM JOS PESAMA.CROSSPOINT.
dvrhovac@gmail.com
 
dachonii 10. veljača 2008. 18:01:20
Sve pohvale
 
Vedran 11. siječanj 2008. 13:32:11
Zašto Hadžo nije džaba undergound kritičarska legenda? Evo zašto: "Kome je ovaj album namijenjen? Balaševićevim fanovima prvenstveno, ali onima koji vide dalje od vlastitog dupeta i dovoljno su otvoreni prihvatiti neka druga viđenja glazbe velikog barda."

Kudos!
 
edo 09. siječanj 2008. 10:21:47
sve pet...samo ja ipak preskacem one masakre pomenute na kraju...jebat ga dodje mi da placem kad to cujem...ali ima stvarno stvari koje su pravi dragulji...
 

.: V E Z A N O :.

Albumi - zadnji unosi
Bruce Springsteen - Wrecking Ball
21. ožujak 2012. 07:47:48
Luft - Luft
02. ožujak 2012. 08:01:24
The Beat Fleet - Pistaccio Metallic
08. srpanj 2011. 20:09:20
Adele - 21
17. svibanj 2011. 08:42:11
Hladno Pivo - Svijet Glamura
17. svibanj 2011. 08:40:52
Dropkick Murphys – Going Out In Style
14. ožujak 2011. 09:02:48
Jamey Johnson – The Guitar Song
13. prosinac 2010. 16:52:59
Bruce Springsteen - "The Promise"
24. studeni 2010. 16:47:45
Brkovi - Društvo brkatih mladića
13. listopad 2010. 09:46:17
The Beat Fleet – Perpetuum fritule – unplugged
16. kolovoz 2010. 10:03:45

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: ROCKSJETNIK :.

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2019 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera