.: ROCKOVNIK :.

nedjelja <<
22.11.
>> utorak
24.11.
ponedjeljak
23.11.2020.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Jura Stublić & Film @ Tvornica, Zagreb, 24.10.2009.

26. listopad 2009. 16:59:59
Izvještaji s koncerata
A + A -
 

Povratna karta do uspomena 
 
Dupkom punoj Tvornici Jura Stublić i Film poslužili su tek nešto solidniju tezgu. Kad je čovjek jako gladan, pretpostavljam da mu je dobar i napoj.
 

Nešto prije devet sati uz subotu, 24. listopada, sestra i ja stigli smo pred klub u Šubićevoj. Gužva pred ulazom ne daje naslutiti da će se na binu popeti bend koji već dobrih 17 godina nije izdao studijski album, a čiji je glavni autor kreativni vrhunac iza sebe ostavio još negdje sredinom '80-tih. 
 
U isto vrijeme, na drugom kraju grada Halid Bešlić po drugi put puni najveći dvoranski koncertni prostor kojeg ova zemlja ima. Prošlo je gotovo dvadeset godina od raspada bivše države, ali neke stvari se, očito, nisu promijenile. 
 
Ušli smo u Tvornicu (hvala, Nataša!) još dok se prostor za svirku polako popunjavao, a na šanku nije bila velika gužva. Usput, pohvale upravi kluba za uvođenje medice u ponudu žestice po pristojnoj cijeni. Previše zagrebačkih birceva naplaćuje ju kao da je riječ o francuskom konjaku. 
 
Kako vrijeme odmiče, primjetio sam ne samo da je klub krcat, već i da je više od pola publike mlađe od 30 godina. Nisam mogao, a da se ne zapitam - u čemu je štos? Jasno mi je zašto dolazi ekipa približno mojeg godišta, koju je od vrhunca Novog vala dijelilo tek nekoliko godina, ili zašto dolaze oni koji su u njemu mogli i sami sudjelovati.  
 
No, što privlači klince koji se nisu ni rodili u vrijeme kad je originalna postava Filma izdala svoj zadnji album? 

Odgovor mi je, barem djelomično, ponudila legica Marina, s kojom smo kratili vrijeme do početka svirke. Iako je subota navečer u gradu, kaže, nema ništa bolje i pametnije ako nisi Halidov fan. Moguće, složio sam se, mada nisam uvjeren da bih samo zato istresao šest ili osam cenera plus lovu za cugu.

 

U svojim najboljim godinama, Film je bio bend kojeg je vrijedilo pogledati uživo, unatoč tome što se Jura jako (toliko da je to bilo smiješno) furao na Bona Voxa. Njihovi su nastupi bili moćna kombinacija ogromne energije, sviračke vještine i lucidnosti, prožeta naizmjence mrakom i optimizmom Stublićevih pjesničkih slika.

 

Ponešto od toga može se i danas osjetiti u nastupima Maksa Juričića, naročito kad svira repertoar Le Cinema. Na žalost, isto se ne može reći za Juru Stublića. 

Koncert je počeo nešto poslije deset, nakon što su utihnuli zadnji taktovi hippie himne San Francisco Scotta McKenzieja. Jura i društvo otvorili su ga jednim od svojih zaštitnih znakova, Dobrim vibracijama, da bi u idućih dva sata (uz polusatnu stanku) odsvirali većinu hitova.  
 
Što se same svirke tiče, nema se tu što puno toga za reći, a što već nisam napisao prije godinu dana u prikazu njihovog nastupa u sklopu novovalnog revivala Sedmorica veličanstvenih.  
 
Bilo je to mlako, bezidejno recikliranje materijala iz boljih dana, ubiranje kamata za dvadesetak godina staru glavnicu. Svirački na razini bolje uvježbanog tezgaroškog benda, a otprilike i toliko uvjerljivo. Tek tu i tamo se dalo naslutiti da bi tu možda moglo biti i potencijala za nešto više od običnog odrađivanja.  
 
Neprilagođen je, recimo, na trenutke zazvučala onako kako bi trebala zvučati himna buntovnika. Dom je dobio aranžman koji blago naginje ka bluesu i jazzu, na što se fino nadovezala pjesma Doći ću ti u snovima. No, daleko je to bilo od dovoljnog za prolaznu ocjenu. 

Cijelu je priču donekle izvukla sjajno raspoložena publika, koja je dobar dio pjesama zborno otpjevala s bendom, čak i kad ih je Stublić - zašto, to samo on zna - skrljaštio skrativši ih za pola (tako je bilo s E, moj druže beogradski). S erupcijom oduševljenja dočekani su hitovi Bili cvitak, Lijepo, neopisivo, Srce na cesti... Dok sam ih gledao kako s oduševljenjem kliču sasvim osrednjem bendu, na pamet mi je pao Bonov stih s albuma Rattle And Hum: "You glorify the past when the future dries up." 

Bilo je očito kako postoji interes, pa čak i glad za senzibilitetom i emotivnošću karakterističnima za prva tri-četiri albuma Filma, za energijom kojom su isijavali u novovalnim danima, za iskrenošću i pjesmama koje su bitne. Istine pišu na zidu, ali ih više nitko ne čita. Ovo je vrijeme u kojem nam treba i nježnosti i bunta.  
 
No, čini se da Jura više nema ništa novo za dati, a polukoherentno bulažnjenje koje je trebalo proći kao komunikacija s publikom daje za naslutiti da mu teško ide i sastavljanje proširenih rečenica, kamoli kompletnog materijala za novi album. 
 
Ako se nekim slučajem ipak odluči nešto snimati, preporučam da se drži pisanja, a glazbu prepusti dečkima iz benda. Sigurno će bolje zvučati ako sviraju nešto što vole, u što vjeruju. 

Siro

 http://www.mediapositiva.hr/prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
Niki 28. listopad 2009. 15:47:32
Nevjerojatno je kako zavist, mržnja i zloba potiču ljude na akciju - konkretno autora ovog jadničkog i u mnogočemu neistinitog i indikativno nepismenog tekstića.
Iz par uvodnih rečenica uočljivo je da činjenica da su se i mladi i stari došli zabaviti i uživati na rokerskom urbanom veselom i pozitivnom koncertu, punom emocija i ljubavi ovom piscu izaziva snažne napadaje želučane kiseline i gnjeva. A dva i pol sata poslije, njegovo stanje je vjerojatno bilo još kritičnije, jer smo Tvornicu svi napustili sretni i zadovoljni. Jura je okupio odličan bend (svaka cast!), mladi i simpatičan, s kojima je održao pravi energični rock 'n' roll konert, kao nekada.
Budući da sa svojim društvom već nekoliko godina redovito idem na njihove koncerte, mogu vrlo objektivno reći da im je ovaj bio jedan od najboljih. Ali koliko god ovakvi tekstovi i njihovi autori pokušavaju iz samo njima poznatih razloga kompromitirati Juru i dečke iz Filma, to im neće uspjeti jer publiku se ne može prevariti. Najbolja recenzija ovog koncerta bili smo mi, koji smo dva sata pjevali, plesali, ljubili se, voljeli i uživali. I već sada obećajem da dolazim na prvi slijedeći koncert u Tvornici, koji će sigurno opet biti totalna ludnica i fešta.

p.s. Opće je poznato da Max Juricic i Le Cinema imaju tisuce obozavatelja, rasprodane koncertne turneje i hrpu evergrina i hitova koji se svakodnevno vrte na radiju. Al zato djeluju uvjerljivo dok pjevaju "Kad si mlad".
 
jura 28. listopad 2009. 09:21:22
Ja nekako naginjem da vjerujem izvještaju jer sam gledao na TVu prilog o tom koncertu i imali su kratki interview sa Jurom i jedva je uspijevao ostaviti dojam prisebnog čovjeka. Neprestano se tresao, glas mu podrhtavao, gotovo pucao, petljao je rečenice... Nimalo veselo
 
šljivo 28. listopad 2009. 08:56:10
Autor recenzije hitno mora posjetiti okulistu i otolaringologa ili prestati konzumirati loše droge i jeftinu cugu. Od recenzenta se očekuju objektivne informacije, a ne haluciniranje i privatni tripovi
 

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2020 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera