.: ROCKOVNIK :.

nedjelja <<
05.12.
>> utorak
07.12.
ponedjeljak
06.12.2021.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Interview s hereticima Biljanom i Zhalcem, 27. 11. 2007.

24. prosinac 2007. 20:58:03
Interview
A + A -
 

Hadžo: OK, krenimo nekim kronološkim redom ali odozada prema naprijed. Što trenutno rade Heretici, koji su vaši planovi?

Zhalac: Planiramo završiti spot. Trebamo snimiti još eksterijer, snimili smo sve u studiju. Između Božića i Nove godine imamo koncerte u Vinkovcima i Osijeku.

Hadžo: Spot za pjesmu...?

ZH: Spot za pjesmu „Supersticky“.

H: Prvi singl, da. Kako je bilo u KSET-u, kako se vama dopalo?

ZH: Super.

Biljan: Njima je bilo super a meni je doživljaj malo pokvario pad gitare ispod stagea.

H: Da, incident s gitarom. Hajde, reci što se dogodilo, ako misliš da je za javnost...

B: Svatko od nas ima dvije gitare, znači pukne ti žica na stageu, ti automatski uzimaš drugu, nema mijenjanja žica, štimanja i tih gluposti. Ja sam jednu imao sa strane, pored stagea i kad mi je pukla žica u pol' pjesme, automatski skidam gitaru i hoću uzeti drugu kad - nema je! (smijeh) Sad ti zamisli situaciju, tu sam je ostavio, di je, jebote? I ja k'o kreten idem okolo i gledam, pa jel' iza kod bubnjara? Nije. Je li u koferu? Nije, izvadio sam je van. Jel' mi ju netko drpio? Kako je netko mogao doći i drpiti ju a da ja ne vidim? I znaš što je bilo? Upala je u rupu veličine pet centimetara između zida i stagea. Mislim, to je nevjerojatno da ta gitara može uopće proći kroz tu rupu? Upala je dolje, raštimala se i morao sam uzeti Žakijevu drugu gitaru, znači treću.

H: Je li to bio problem kasnije tijekom svirke? To je bilo negdje pred sam kraj svirke, na bisu...

B: To je bilo negdje pri kraju ali nije bio bis. Je, osjetilo se nešto malo ali... pokvarilo mi je dozivljaj…

H: Publika nije reagirala.

B: Ma, nisu skužili, nitko nije skužio.

H: Unatoč tome, koncert u KSET-u je po mom mišljenju bio sjajan.

ZH: Da, mi smo jako zadovoljni. Goran, tonac iz KSET-a je super posao napravio, mislim da je odlično ozvučio, sve se super čulo, baš je pogodio i naš zvuk...

H: Nije to u KSET-u baš uvijek slučaj, ali ovoga puta nije bilo primjedbi kakvih obično bude.

ZH: Da, ali svi zadnji koncerti koje sam u KSET-u gledao bili su odlično ozvučeni. Čak i oni drugi dečki koji rade, vidi se da je to dobra škola, da ih tamo obučavaju za to.

B: Ja mislim da je loše uglavnom kad su mladi bendovi ili mladi tonac iz KSET-a koji se tek uči jer ipak trebaš imati iskustvo da se namjesti zvuk. Bend bi trebao znati kakav ton želi, kakav zvuk želi, i prenijeti to toncu.

ZH: Moram se zahvaliti svoj publici koja je došla u KSET jer iskreno, nismo očekivali da će biti pun puncat. Očekivali smo da će biti pun, ali da će biti toliko pun...(smijeh).

B: Bojali smo se zato što je bilo puno koncerata taj tjedan, Nomeansno par dana prije i poslije, i tak'.

H: Dobro, ali to je jedanaesti mjesec, to je vrhunac sezone. OK, idemo dalje. Koncert u KSET-u bio je zapravo promotivni koncert za vaš debi album ili ne-debi album?

B: Debil album...(smijeh). Svi kažu da nam je to drugi album ali nije, to nam je prvi album.

ZH: Ono što je Franjić izdao možemo nazvati nultim izdanjem. Mi smo zapravo snimali demo materijale i kad se toga skupilo, on je to izdao pod nazivom Electrocuted by EB & His Heretics.

H: Vaš album ima deset pjesama, traje vrlo zanimljivih tridesetak minuta čak, ne prelazi pola sata...

B: Mislim da je 29:40.

H: Tako nešto. Jel' to neki garažni credo šezdesetih da ne smijete zamarati publiku? Mogli ste stavili 12 ili 14 pjesama ako su toliko kratke?

B: Uvijek bih išao snimati dvije pjesme više nego što mislim izdati. Pa, ako ispadnu dobro, onda ih možeš negdje već iskoristiti…

ZH: Planirali smo staviti još dvije pjesme na album, među ostalim i „Rock'n'roll Revolution No.5“, međutim, jednostavno nije nam uspjelo u studiju…

B: Nismo bili zadovoljni s tom pjesmom, nedostajalo je ono nešto. Mora neki minimum postojati, bilo bi glupo to izdati samo da se izda. Deset pjesama stane na jedan vinilni LP. Svi bendovi prije 30 godina su imali deset pjesama, do dvanaest eventualno, osim toga bolje deset pjesama pa da su sve dobre nego da imaš 16, a da su dvije dobre, što je danas neki normativ…

H: 80 minuta CD-a, treba to popuniti…Te pjesme koje su završile na albumu, pretpostavljam da je većinom riječ o starijim stvarima? Da li su neke rađene specifično za album, pred samo snimanje?

ZH: Nismo sad išli: Gle, fali nam stvari pa idemo napraviti pjesmu za album. Najmlađa od svih pjesama na albumu je „Dead Hearted“ koja je taman prije snimanja albuma.

B: Fora je u tome što napravimo pjesmu i odmah je sviramo na koncertu da vidimo jel' funkcionira, što valja a što ne valja, gdje bi trebalo nešto promijeniti, popraviti… Prije snimanja albuma smo sve pjesme prosvirali uzduž i poprijeko, tako da u studiju nismo imali puno fizičkog posla što se tiče vježbanja.

H: Kako ste snimali album, je li to bilo uživo i iz one takea, ono, uđemo u studio, snimimo i odjašemo iz Dodgea kako s nekoć radilo, ili je bilo nadosnimavanja?

ZH: Ne, nismo snimali uživo, sve smo snimili kanal po kanal, tj. instrument po instrument.

B: Kad kažeš „one take“, misliš na to jesam li npr. gitaru odsvirao iz prve? Toga je bilo, odsviraš solažu, nije savršena ali to je to. Gotovo. Dobro zvuči i to je to. Mislim da sam u šest pjesama snimio solaže iz prve ili druge i to je sve optimalno zvučalo, a nismo htjeli gubiti vrijeme u studiju.

ZH: Kad se sve zbroji koliko smo snimali gitare, bubnjeve i prateće vokale, možda je sve skupa trajalo tjedan tjedna.

B: Najveći problem je bio s bubnjem zato što je Janko bio relativno nov i svjež član i zato smo ga morali…

H: Nadrilati!

B: Nadrilati! Drugačije je s Jurom koji je svaku pjesmu pjevao dva-tri sata kad je studio bio slobodan, a to je bilo svaki drugi ili treći dan.

ZH: Na kraju se album snimao godinu i po.

H: Kako to obično biva…

B: Da, ne možeš doći do studija, a na miks trebaš čekati tri mjeseca, pa mjesec dana za mastering itd…Onda to sve bude gotovo pa na izdavanje čekaš opet šest-sedam mjeseci i tako ode godinu i po dana.

H: Jeste li dijelili studio s nekim od izvođača tipa Matko Jelavić, Elio Pisak i slično, ha ha ha?

ZH: Čovjek koji nam je snimao vokale, Andrej, je snimao Matu Bulića.…

H: Album je izašao za Dancing Bear etiketu. Koliko ste zadovoljni suradnjom s njima i zašto ste se odlučili upravo za Dancing Bear?

ZH: Trebalo je izaći za Rip It Up Entertainment u Austriji, ali se nešto iskompliciralo. Tada je uletio Dancing Bear, koja je i rock etiketa – to znaci da vole takvu muziku.

H: Jeste li zadovoljni prodajom, imate li podatke što se plasmana tiče, jel' se može otići u Pripizdinu Donju i tamo naći vaš CD?

ZH: Da, bio sam u Dancing Bearu da pokupim CD-ove za KSET i onda mi je Davor Varga pokazivao gdje se može naći naš CD. U Novom Vinodolskom, he he he, imamo dva komada.

B: Danas se CD-i prodaju po trgovačkim centrima. Dođe mi friend i kaže: Vidio sam ti CD u jednom trgovačkom centru. Ti dođeš, kupiš prašak, kobasice i ostalo i usput vidiš i uzmeš si CD. Tako je to i u Americi…

H: Da, Wal-Mart, Starbucks i slični lanci.

B: Novi način prodaje.

H: Izlazi se izvan tradicionalnih okvira prodaje u CD shopovima. Dobro, vratimo se kronološki još malo unatrag. U proljeće ove godine The Babies, bend s kojim ste vi jako povezani, je imao svoj oproštajni koncert u Atriju SC-a. Što mislite zašto Babiesi nisu uspjeli, iako se činilo da su im se sve karte odlično posložile?

B: To je najbolje njih pitati, možda su i oni djelomično za to, neću reći krivi, ali neki od njih su se zasitili, neki su htjeli ovo, neki ono. Mislim da su se toliko nasvirali da su ispunili misiju. Imaju dva albuma, jedan na vinilu i to je dosta. Pretpostavljam da je svatko htio nešto drugo, nešto novo, i zato su se vjerojatno i razišli.

H: Kad pogledamo danas cijelu tu ostavštinu, imamo Heretike, Welcomin' Committe In Flames…

ZH: Samo da te malo ispravim, ja ne bih rekao da su Heretici ostavština Babiesa.

H: Dobro, vi ste nastali u isto vrijeme. Ali danas, tu su i The Gabettes, ti su i Hitchcok ako možemo i njih staviti u tu spiku…

B: Da, to su sve bendovi koji su direktno povezani, Mislav je svirao s The Gabettes prije nesreće. Nino isto ima neki bend, zovu se Čerkezi…

ZH: Možemo definitivno reći da neka garage scena postoji, da ne pričamo o drugim rock pravcima. Janko ima drugi bend koji se zove Ruiz.

H: Oni stoner sviraju…

ZH: Da. Ima još par odličnih bendova koji također sviraju stoner rock, sludge, npr. Cojones, Stonebride, koji su odlični i definitivno tko sad kaže da u Hrvatskoj nema bendova i da nema scene, što se tiče rock'n'rolla, nije u pravu.

H: Znam, ne moraš mi govoriti o tome…

B: Znam da tebi ne moramo govoriti o tome (smijeh) ali trebaju se malo mrdnuti guzice. Ljudi hoće da im nešto ponudiš i da to uzimaju kao jabuke sa grane, ali ne shvaćaju da bend mora odsvirati brdo koncerata da dođe na razinu i bude, da tako kažem, jebački bend. A ne možeš biti jebački bend nakon trećeg koncerta, osim ako nisi već imao tri jebačka benda prije. I ovi klinci današnji bi trebali svirati, svirati i svirati.

H: Zar ne misliš da je tu možda i problem medija koji danas forsiraju nekakve Hrvatske idole i instant zvjezdice koje će trenutno zablistati i onda nestati?

ZH: Ja uvijek spominjem britanske medije, koji kad se neki bend pojavi na sceni, ga forsiraju i hvale na sva usta…

H: I cijede ga.

ZH: I cijede ga dok se cijela industrija ne iscijedi, ali na kraju ispliva je li to dobar bend ili nije. Naši booking menadžeri, Rip It Up Entertainment iz Graza, su mala izdavačka kuća i imaju trojicu, četvoricu dečki koji organiziraju jednu mrežu s radio stanicama kojima treba popunjavanje programa. U principu će pustiti svaki bend i onda će na kraju isplivati koji je dobar a koji ne. Oni kontaktiraju fanzine, kontaktiraju web portale, rade apsolutno sve da se određena scena, njihov proizvod, progura. Znači, svi rade na tome: i mediji i izdavačke kuće i bendovi.

B: Ja bih dodao da ima brdo bendova, malih-velikih bendova od Nizozemske, Italije, Francuske, Njemačke do Amerike, koji su odlični bendovi ali ne bi u Hrvatskoj troje ljudi dovukli. Na primjer Tight Bros From Way Back When, odličan bend, a u KSET-u je 50 ljudi bilo.

ZH: To je bio odličan koncert! To je bio početak ovog novog KSET-a, s Matom, prije sedam godina.

H: Kakvi su vaši planovi s Rip It Up? Da li će se „Supersticky“ objaviti vani?

ZH: Svirali smo prije tri tjedna u Austriji na Turbojugend Open-u koju su nam oni sredili. Dečki su se toliko potrudili pa su slali snimke na Radio Sound Portal u Grazu koji je pandan stojedinici, i na FM 4 u Beču koji ima nacionalnu koncesiju gdje je slučajno DJ gledao listu pjesama koje ima i odabrao pjesmu samo po naslovu. Vidio je „Supersticky“ i pustio ju je u program, a nas zove naš menadžer za Austriju, Oliver, kaže hej, ludnica, na FM 4 puštaju Heretike. To je u rangu Hrvatskog radija drugog programa. Tip s FM 4 je automatski zatražio cijeli CD, odmah se se radile i neke recenzije, dao sam telefonski intervju za Sound Portal u Grazu itd… Mislim, oni kad imaju nešto, to pošteno odrade.

H: Moram priznati da je ovo jedan od najdužih interviewa koje sam ikada radio, ja ne znam na što će to ličiti kad se bude prekucavalo, još sam ja tu htio svašta pitati, međutim…

ZH: Tvoj interview je jedan od boljih jer postavljaš prava pitanja. Evo, čitao sam tvoju recenziju i ti si se osvrtao baš na pjesme, dok kritičari, ne znam da li im se ne da, ili rade poluprofesionalno, kažu: Evo, to je bend, on je takav i takav, oni zvuče k'o ti i ti i sve se radi kao po nekoj špranci, nitko se ne trudi ući dublje unutra, a sad kad se pojavio Internet svi su kritičari.

H: Znam, znam, ha ha ha! (smijeh) Vaše recenzije bile su pozitivne, manje-više.

B: Hm, mi smo relativno zadovoljni recenzijama, očekivali smo da će nas svi posrat do kraja (smijeh). Ako si već kritičar, uzmi omot, pročitaj tko što svira, pa ćeš vidjeti da ja nisam pjevač nego gitarist. Vidi tko je gostovao na albumu pa ćeš vidjeti da imamo dvije pjevačice iz Austrije …

ZH: Ja sam inzistirao da uzmemo ženske back vokale, Biljan je bio skeptičan…

B: Bojao sam se da nećemo moći naći ženske koje će to znati otpjevati…

ZH: …u stilu dvije debele crnkinje (smijeh), da to bude grleno. Dva dana prije nego što smo išli u studio u Austriju kažemo Oliveru, jel' nam možeš naći pjevačice.. I kaže on: Znam ih, cure su baš prave pjevačice, pjevaju u gospel zboru, odlične su.

B: Došle su na pivo u osam navečer, kad smo mi završili snimanje za taj dan. I onda smo snimili sve u dva-tri sata.

H: Ajmo mi zaključiti priču i vratiti se na početak kad smo govorili o budućnosti i planovima. Na koncertu u KSET-u ste najavili kako svirate nove stvari i kako već imate materijal spreman za drugi album.

B: Šest pjesama imamo za sljedeći album ako ga bude, a ja se nadam da će ga biti. Ako nas ne napadnu Klingonci …

H: Ekipa, hvala lijepa, imate li vi što reći za naš portal?

ZH: Hvala Hadžo, hvala groupieju.

B: Dođite na koncert i vrištite s nama ;)


prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Nipplepeople @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 27.11.2021.
Koikoi @ Klub KSET, Zagreb, 25.11.2021.
Vatrogasci @ Klub Boogaloo, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Krankšvester, Pocket Palma, Buč Kesidi ) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Brucošijada FER-a (Repetitor, Fantom) @ FER, Zagreb, 13.11.2021.
Promocija Knjige Hrvatski Punk I Novi Val 1976-1987 + Koncert Trobecove Krušne Peći @ Atrij Teatra &TD, Zagreb, 23.10.2021.
Mark Mrakovčić & Šiza @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 14.10.2021.
L.H.D. @ Klub Močvara, Zagreb, 13.10.2021.
Mirna @ Tvornica kulture, Zagreb, 08.10.2021.
Daliborovo Granje, Vostok @ Klub KSET, Zagreb, 01.10.2021.
Lelee @ Klub KSET, Zagreb, 30.09.2021.
Buč Kesidi, Fantom @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 25.09.2021.
Kosheen Live @ Klub Boogaloo, Zagreb, 24.09.2021.
Terminator @ Klub Močvara, Zagreb, 20.09.2021.
Drito iz MSU-a (Kuku$, 30Zona, Mimi Mercedez, Zoi, Buntai) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 11.09.2021.
Drito iz MSU-a (High5, Vojko V, Krankšvester, Red Bull Raplika) @ Garaža MSU-a, Zagreb, 10.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 3. dan (TBF, Porto Morto, Kandžija & Gole Žene) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 05.09.2021.
Zagreb Beer Fest, 2. dan (Elemental, Natali Dizdar) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 04.09.2021
Zagreb Beer Fest, 1. dan (Goran Bare & Majke, Repetitor) @ Ispred Bočarskog doma, Zagreb, 03.09.2021.
Bambi festival (Mašinko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Daliborovo Granje, Delapse, Šiza) @ Zagreb, 02.09.2021.
Špancirfest, 10. dan (Psihomodo Pop) @ Varaždin, 29.08.2021.
Špancirfest, 8. dan (Hladno Pivo) @ Varaždin, 27.08.2021.
Špancirfest 2021, 2. dan (Parni Valjak) @ Varaždin, 21.08.2021.
Šancirfest 2021, 1. dan (Goran Bare & Majke) @ Varaždin, 20.08.2021.
Ferragosto Jam @ Orahovačko jezero, 05.08.-07.08.2021.
Partibrejkers @ Hala Park, Zagreb, 10.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Edo Maajka) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 10.07.2021.
Laibach @ Hala Park, Zagreb, 08.07.2021.
Jonathan @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
Lovely Quinces @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 03.07.2021.
15. Festival Tolerancije (The Beat Fleet) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 03.07.2021.
M.O.R.T. @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
Mary May @ Veliko Dvorište Močvare I Jedinstva, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Vlatko Stefanovski Trio) @ Amfiteatar Bundek, Zagreb, 02.07.2021.
15. Festival Tolerancije (Dramas) @ Kino Studenskog Centra, Zagreb, 01.07.2021.
Relatives @ Klub Route 66, Zagreb, 04.06.2021.
Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2021 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera