.: ROCKOVNIK :.

subota <<
17.04.
>> ponedjeljak
19.04.
nedjelja
18.04.2021.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Hammerfall, Sabaton, bloodbound @ Boogaloo, Zagreb, 08.04.2009.

22. travanj 2009. 12:25:33
Izvještaji s koncerata
A + A -
 

Ovo neće biti objektivan izvještaj. Nimalo. Ovaj je za mene.

Čekam Hammerfall negdje tamo od svoje (ne baš toliko davne) šesnaeste godine. „Njihovi akordi su svirali moju dušu!“ govorila sam razdragano prijateljici s faksa. Sad je to sve pomalo smiješno, to je ondje, daleko, s druge strane mosta, no nema veze, do ovog su se koncerta odbrojavali dani.

Večer nezaboravna provoda počela je… u Dioni. S dvije boce… nije bitno čega (bez reklame i sramoćenja) ušla sam u prijateljev stan i demonstrativno ih stavila na stol. „Ovo će biti ispražnjeno večeras.“ I tako je i bilo. Negdje iza osam napokon smo se pokrenuli, raspoloženo došli pred Boogaloo i stopili se s crnom dugokosom gomilom. Iz dvorane smo primili dojavu da Sabaton već žari i pali, tako da smo u potpunosti propustili Bloodbound. Ušavši u dvoranu, zapljusnuo me val vrućeg zraka i dobrog raspoloženja. Sabaton je razvaljivao! Odlična komunikacija s publikom, energičnost i, sve u svemu, impresivan nastup. Odmah sam se, manje-više nesvjesno, odvojila od prijatelja i počela probijati do prvih redova. Hammerfall smo čekali 20-ak minuta, tijekom kojih je publika u dva navrata počela spontano skandirati „Sabaton! Sabaton!“ To se ne čuje često, skandiranje predgrupi.

I onda su napokon došli. Junaci mog puberteta. Posljednji „vitezovi“ suvremenog doba i, po mnogima, valjda najgay bend na planetu. Ma šta oni znaju.

I onda su počeli najkraćih dva sata u mom životu. Prohujali su kao 15-ak minuta. Mogla sam onako bar još pola noći… Otvorili su pjesmom „Punish and Enslave“ s novog albuma „No Sacrifice, No Victory“. Relativno uspješno. Već na početku iskrsnuli su problemi s mikrofonom, što je nakratko prekinulo koncert. Publika je bila razočarana i ubrzo opet počela skandirati „Sabaton!“ Suosjećajući sa svojim „templarima čelika“, nisam sudjelovala u skandiranju nego se nadala da će uskoro dati publici razloga da promijene mišljenje. Brzo se pojavivši opet na pozornici, krenuli su s provjereno dobrim i pjesmom „Crimson Thunder“ s istoimenog albuma. U njoj smo svi sudjelovali.

Koncert je obuhvaćao širok repertoar njihove diskografije: „Blood Bound“, „Renegade“, „Heeding the Call“, „Natural High“, „Riders Of The Storm“, „The Way Of The Warrior“, „Last Man Standing“, „Trailblazers“, „Lore Of The Arcane“, „Let The Hammer Fall“ i, naravno, neizostavna, „Hearts On Fire“. Sve u svemu, malo previše novijih, a premalo starijih stvari. Činjenica je da su najbolji bili na „Glory To The Brave“, „Crimson Thunder“ i „Legacy of Kings“. Izvan tih albuma stalno osciliraju i osjeti se da pokušavaju uhvatiti „ono nešto“ što su na njima imali. I tako su i na koncertu malo više gurali zadnjih nekoliko albuma, osobito najnoviji.

Sve to na stranu, bilo je fenomenalno. Isprva se Joacim doimao pomalo obeshrabrenim nezgodom s mikrofonom i nepovoljnim skandiranjem, no ubrzo smo ga zarazili usijanim raspoloženjem. Svako nas je malo pitao: “Vi znate da je danas srijeda? Ponašate se kao da je j***** petak ili subota!“ Na to smo, sasvim logično, odgovorili vrištanjem. Općenito, skakala sam, bengala i vrištala kako nisam još od Maidena. Od 279 slika koje sam napravila barem 250 neupotrebljivo je; tko bi rekao da je tako teško uslikati nešto konkretno kad cijelo vrijeme skačeš, pjevaš i vrištiš:“Joacim, I love you!“ Ah.

Pored komunikacije s publikom, koja je bila na visokoj razini, koncert je bio osobit i zbog impresivna light showa i nekakvog slapa nasred pozornice (nije mi baš kristalno jasno kamo je ta voda otjecala... *zbunjen izraz lica*).

U nekom dijelu koncerta odjednom me pogodilo nešto u obraz. Spustivši glavu, primijetim trzalicu na ruci. Trzalicu. Hammerfallovu. Ja. Da, znam, zvuči nepovezivo. Nisam ni primijetila da nešto leti u tom smjeru. No dva dečka ispred mene jesu. I dok su je oni živčano tražili po podu, pozvala sam obojicu da se okrenu, poljubila trzalicu i spremila je u džep. To je bio mali trijumf te večeri.

Članovi benda na trenutke su se doimali iznenađenima našim oduševljenjem. Kao da se nisu naviknuli na takvo koncertno ponašanje. Dobro, to i nije nemoguće. Kao što sam već spomenula, mnogima u metal kulturi su „gay“, djetinjasti itd. Zapravo, uz Joacimov ožiljak na licu vezana je anegdota: na jednom metal festivalu, dok su HF ispijali pivo u nekom baru, prišla im je skupina tipova, pozvala Joacima i pitala: „Jesi li ti iz Hammerfalla?“ Kad je ovaj odgovorio potvrdno, čovjek ga je opalio po glavi i onda je izbila tučnjava. Kako bilo, možda su HF navikli na drukčiji tretman, no mi smo ih prihvatili objeručke. Većina publike do čijih sam majica uspjela prodrijeti u mraku nosila je Hammerfallove majice, tijekom skoro svake pjesme s onih starijih albuma s naše strane se orilo jače no s pozornice itd. U svakom slučaju, Hrvati su nešto tolerantnji kad se radi o tim nijansama metala. Ili barem imamo glazbeni ukus koji se veže uza spoj djetinjaste (i nikad preboljene) strasti da budeš vitez u pohodu na Jeruzalem i metal zvuka koji ne uključuje growling i mitraljezno sviranje bubnjeva.

I da, to se nužno veže uz još jednu specifičnost. Ili imaš razdoblje života tijekom kojeg štuješ Hammerfall preko svih zdravih i razumnih granica ili ih ne slušaš jer su „totalno bezveze“. Između nema. Rijetki su oni koji će reći „pa ono, ok su.“ Ne. Postoje samo krajnosti. I doći na njihov koncert i ne pripadati nijednoj od ovih krajnosti jednostavno nije doživljaj. Na drugim glazbenim portalima (na kojima su novinari predali izvještaje pravovremeno :s) naišla sam samo na kritike Hammerfallova nastupa; osobito se provlači dojam da je koncert bio „mlak“. E to su mogli pisati samo ljudi koji su zalutali negdje na pola puta između spomenuta dva pola. Tako oštećena percepcija je neizbježna. Žao mi je, ljudi, u krivu ste. Koncert je bio sve osim mlak i, ako ga se promatra baš kroz ovakav filter zaluđenosti, uspomena i svojevrsnog opipljivog osjećaja kad čuješ uživo „Hearts on Fire“, nezaboravan.

Uz riječi: „Ne možemo otići odavde, a da vam ne zapalimo srca“ HF su raspalili po pjesmi koju su neki čak nadobudno nazivali himnom metala (to su valjda ipak oni teži slučajevi :D) i skoro pa doslovno zapalili dvoranu (možda je zato onaj slap? Hmm...) Reflektori su divljali, publika urlala, a oni svirali.

Bez bisa su se oprostili uz naklone, prskanje vodom, bacanje trzalica i mahanje, a u pozadini je svirala „Dreams Come True“ s „Crimson Thunder“. I da, snovi jesu bili ostvareni.

Katja KneževićGalerija slika: Hammerfall, Sabaton, Bloodbound @ Boogaloo, Zagreb, 08.04.2009.
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2021 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera