.: ROCKOVNIK :.

nedjelja <<
29.11.
>> utorak
01.12.
ponedjeljak
30.11.2020.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

French Kiss (Oshen, Zaza Fournier, Claire Denamur) @ Tvornica, Zagreb, 30.10.2009.

03. studeni 2009. 14:44:46
Izvještaji s koncerata
A + A -
 

U petak je u Tvornici jedinstveni trolist priuštio znatiželjnoj publici zanimljiv glazbeni doživljaj. U hladni listopadski Zagreb na novim strujama francuske glazbe dopuhao je dašak nekog zaboravljenog vremena, kombinirajući jazz, folk rock, elemente cabareta i francuske šansone. Na čelu nove scene francuskih glazbenica, tri mlade dame, Oshen, Zaza Fourner i Claire Denamur redom su predstavile dio svojih opusa i posve različitih stilova.  

Tvornica je bila drukčija; nasumično postavljeni stolovi s bijelim stolnjacima i svijećama stvorili su nešto intimniju atmosferu. Osim toga, osvježavajući (da, nama pušačima veeoma osvježavajući) povratak pušenja u znamenitu koncertnu dvoranu pridonio je onom starom kavanskom štihu: zvuk harmonike, žena u minici i s crvenim ružem, snažan glas, i sve to promatrano kroz zavjesu dima – da, Francuska. 

Prva je bila Oshen, plavuša s električnom gitarom koja, premda iznimno talentirana i naoružana odličnim vokalom, možda i nije bila najbolji izbor za zagrijavanje publike, zbog jednostavno prelaganih pjesama. Sve su imale pomalo melankoličan i mističan prizvuk koji je za pjevačicu navodno karakterističan, no na prvo slušanje, iskreno, teško je bilo i razlikovati pjesmu od pjesme. Vidno nenaviknuta na sanjivu atmosferu koju je glazba zahtijevala, publika si je na mahove stvarno davala oduška i glasno čavrljala pa je Oshen u nekoliko navrata intervenirala s nježnim „Šššš“ u mikrofon. U ime svih nas, bilo mi je neugodno. Pred kraj nastupa za jednu je pjesmu zamolila osobitu tišinu jer je pjesma iznimno lagana. Kad sam to prevela svojoj prijateljici, ona je uza smijeh komentirala:“A ove su dosad bile žestoke, ha?“ Tako da, eto, to bi otprilike bila slika ovog pitomog, ali i veoma lijepog nastupa. Stvar je izvukla sa zadnjom pjesmom kad je odbacila gitaru i navela publiku na suradnju. Pokazavši nam kako da održavamo ritam pljeskanjem, pjevala je a cappella. Iskreno, to joj je bila najbolja izvedba – i gitara i suptilan elektronički beat iz pozadine bili su samo jedva primjetni dodaci snažnom vokalu. 

Potom se na pozornicu popela vrckasta i ekscentrična Zuzu koja je donijela sasvim drugu krajnost. Scenografija: stol s kariranim stolnjakom i barska stolica. Instrument: harmonika. Vokal: Pokojna Piaf bi se posramila pred mladom joj nasljednicom. Bend: IPod. Da, ozbiljno, žena nosi IPod na koncert i pušta ritam. Čak ga je i iznimno predstavila, kao svoj bend, a mi smo zapljeskali. Da, ozbiljno, pljeskali smo IPodu. Zuzu svojim stilom spaja naizgled nespojivo. Vokalom koji bojom i snagom podsjeća na glas Edith Piaf i zvukom harmonike defintivno izvlači iz naftalina najupečatljivija obilježja francuske šansone, a melodijama i ritmom spaja ih u nekakv pop/folk rock hibrid. Stvarno ne znam kako bih klasificirala njezinu glazbu. Ali ako ništa drugo, zabavna je i drukčija. Kombinira elemente za koje ne bih vjerovala da se mogu kombinirati, a k tomu nastup začini svojim pomalo burlesknim stavom. Kao da istovremeno i slavi i parodira šansonu. 

Šećer na kraju bila je 25-godišnja Claire. Doslovno šećer, svima nam se najviše svidjela. Ne dovodim u upit naš istančan i raznolik ukus u glazbi, ali mislim da je uzrok tomu što je Claire nekako bila najmanje francuska. Baršunast glas, akustična gitara, nekoliko pjesama otpjevanih na engleskom... sve to nekako je prepoznatljivije na ovim prostorima. Njezin bi se stil smjestio negdje u ugodnoj sredini između popa, rocka i jazza, a etiketu pop princeze vješto izbjegava ozbiljnijim tekstovima pjesama i zrelim vokalom. Glazba joj je bila uvjerljivo najplesnija pa smo se, veseli kakvi jesmo, uspjeli i isplesati. Osim toga, najbolje je komunicirala s publikom i potpuno nas uvela u svoj svijet. Tijekom nekoliko pjesama tražila je da i mi sudjelujemo u pjesmi, što pljeskanjem, što ritmičkim glasanjem poput cvrčka (nekako ovako: Khr-ćć, khr-ćć), što pjevanjem (Hit the road, Jack). Oduševili smo mi nju koliko i ona nas (svom je pratećem gitaristu rekla:“Oni su stvarno ludi, ne šalim se“). Nakon nekoliko naklona, oprostila se od nas otpraćena bučnim pljeskom. Nadam se da će ga shvatiti kao pozivnicu. 

U svakom slučaju, ovo bi se glazbeno iskustvo dalo najjednostavnije rezimirati u jednu riječ: drukčije. Naziv „French Kiss“ dobro opisuje koncert: topao, i ugodan, i pun iznenađenja. I prođu te trnci.

Katja KneževićGalerija slika: French Kiss @ Tvornica, Zagreb, 30.10.2009.
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: FOTOGALERIJE :.

Mirna & The Fact Checkers @ Klub Močvara, Zagreb, 25.11.2020.
12 th Croatian Blues Challenge ( Edi East Trance Blues, Country Guru Acoustic, Solarov)@ Hard Place, Zagreb, 31.10.2020.
Psihomodo Pop @ Dvorište Medike, Zagreb, 01.10.2020.
Goran Bare & Majke @ Garaža MSU, Zagreb, 26.09.2020.
J.R.August, Mary May @ Dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 23.09.2020.
PipsChips&Videoclips @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 12.09.2020.
Nipplepeople @ Garaža MSU Open Air, Zagreb, 11.09.2020.
Večer S Cohenom! ( Maja Posavec, Ivan Kapec ) @ Ljetna Terasa Boogalooa, Zagreb, 09.09.2020.
Lado Electro @ Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 27.06.2020.
Boris Leiner ( Promocija Knjige Sve Bio Je Ritam) @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24.06.2020.
Ljeto u Tehničkom (Lili Gee) @ Hala V, Tehnički muzej, Zagreb, 04.06.2020.
SUSU @ Hard Place, Zagreb, 11.03.2020.
Bluzy Threesome @ Hard Place, Zagreb, 10.03.2020.
Fatboy Slim @ Zagrebački Velesajam, 07.03.2020.
The Mahones @ Klub Močvara, Zagreb, 01.03.2020.
Pocket Palma, Cubies @ Tvornica kulture, Zagreb, 29.02.2020.
Krankšvester @ Klub KSET, Zagreb, 22.02.2020.
Bajaga & Instruktori @ Hala, Zagreb, 14.02.2020.
Monster Magnet, Stonebride @ Klub Močvara, Zagreb, 15.02.2020.
Krankšvester @ Tvornica kulture, Zagreb, 14.02.2020.
Brkovi @ Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
Editors, Whispering Sons @ Dom Sportova, Zagreb, 08.02.2020.
U.K. Subs, Eksodus, The Mistakes @ Klub Boogaloo, Zagreb, 04.02.2020.
Apocalyptica @ Tvornica kulture, Zagreb, 20.01.2020.
Buč Kesidi, Ljubičice, Mokri Nenad @ Klub Sax, Zagreb, 23.01.2020.
Mašinko @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 17.01.2020.
Sinead O’Connor @ Tvornica kulture, Zagreb, 15.01.2020.

.: ROCKSJETNIK :.

...

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2020 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera