.: ROCKOVNIK :.

srijeda <<
22.05.
>> petak
24.05.
četvrtak
23.05.2019.
Nema podataka...

.: KLUBOVI :.

.: PRIJATELJI :.

.: INFO :.

.: SADRŽAJ :.

Disciplin A Kitschme, Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi? (PGP RTS 2007.)

25. srpanj 2007. 11:10:48
Albumi
A + A -
 
Negdje u srednjoj školi moj tadašnji najbolji friend i ja upali smo tijekom jednog odmora u veoma žučnu raspravu oko toga tko je bolji basist: Steve Harris iz Maidena ili Koja iz Discipline kičme. I dok je moj friend, inače deklarirani metalac, vehementno branio tvrdnju kako su Maideni bogovi glazbe a Harris Zeus među njima, ja sam, kao nabrijani šesnaestogodišnji alternativac i progresivac, jednako žustro branio Kojina postignuća. Rasprava je skoro završila tučom pa, iako nije poremetila naše prijateljstvo (koje traje i dan danas unatoč činjenici da danas živimo u različiim državama), pokazala je koliko glazba može biti važan element čovjekovog života.

A Disciplina kičme meni je oduvijek bila jedan od najvažnijih bendova domaće glazbe. Kojini minimalistički tekstovi, sjajna svirka na basu i enormna količina energije koja je isijavala s njihovih albuma, zahvaljujući divljoj i, katkad se činilo, nekontroliranoj brass sekciji, sve je to bilo lijepo posloženo i servirano na nekoliko sjajnih izdanja koja su kulminirala epohalnim albumom „Zeleni zub na planeti dosade“ iz 1989. Tour de force ne samo Discipline, već i domaćeg Yu rocka druge polovice osamdesetih. Čak i kada se laćao zajebancije s folk elementima kao na soundtracku filma „Kako je propao rock'n'roll“, Koja je to radio pametnije, promišljenije i zrelije nego npr. Let 3 na sramotnoj bezvezariji od albuma „Bombardiranje Srbije i Čačka“ koji su s razmakom od skoro 20 godina poboljšali samo produkciju.

Posljednji album prve verzije Discipline, „Nova iznenađenja za nova pokolenja“ izašao je u proljeće 1991. u vrijeme kada je, da parafraziram prvi singl s tog albuma „Da li ti znaš za neki drugi ritam“, ulicama Osijeka, Vukovara i drugih gradova već udarao neki drugi ritam, ritam tenkova, granata i ratnih bubnjeva. Vidjevši da je vrag odnio šalu, Koja je otišao u London, oformio novu postavu benda, ovoga puta pod nazivom Disciplin A Kitschme, dovukao debelu crnkinju Gofi Bebe da pjeva vokale i, u biti, pokušao napraviti isto što i Bregović: u nedostatku inspiracije preraditi svoje stare stvari (na engleski jezik) i osuvremeniti ih pretvarajući ih u siloviti drum’n’bass trio koji, međutim, osim sirove energije koja je izbijala iz njihovih nastupa, nije ponudio ništa drugo osim razorne kakofonije zvukova, što je rezultiralo poluuspješnom karijerom i neviđenom sječom od strane glazbenih kritičara, pri čemu je najdalje otišao kritičar ugaslog Melody Makera koji je za debi album Kitschme rekao da je to najgori album ikada snimljen. I nije bio daleko od istine.

Prije par godina Koja se počeo vraćati u Beograd na dulje vremensko razdoblje, i nije prošlo dugo a Kitschma je zaživjela u novoj inkarnaciji, s Kojom za basom, Bucom za bubnjem i Manjom kao pratećom vokalisticom. Njihov sjajan nastup na main stageu Exit festivala 2005. obilježen je i DVD-om „Uživo sa Exita“ koji vrijedi imati u svojoj kolekciji. DAK se predstavio kao bend koji pokušava kombinirati nasljeđa obaju prethodnih inkarnacija Discipline: stav i poetiku stvari s prvih albuma u novijim, d'n'b verzijama. Povratak pjevanju na srpskom na neki je način označio i uklanjanje one jezične barijere koja neminovno postoji kod „stranih“ izvođača i ponovnu prihvaćenost od strane „širih narodnih masa“. Pa, gdje je Kičma, pardon, Disciplin A Kitschme, danas?

Hvala bogu, tamo gdje su bili 1991. Najavni singl „Političari virusi“ koji se pojavio prije više od godinu dana u eteru dobro je naglasio stare-nove karakteristike Kitschme: minimalističku poetiku, u stilu uličnih grafita, više izvikivanu nego pjevanu, poput borbenih pokliča kojima Koja najavljuje rat svemu što mu smeta u današnjem društvu, bilo srbijanskom ili globalnom, jer danas smo svi jedno veliko selo. Zato pjesme poput uvodnog „Bunta“ s tekstom „Ne mogu da poverujem / Čemu sada prisustvujem / Sve je kao naučno fantastični film / U meni to izaziva BUNT“, ili „Infa“ („Ako želiš pravu informaciju / Onda moraš da se boriš za nju“) ili „Robo vluza“ („Deca sede kose u sebi čežnju nose / i hodaju u krug uz ovaj robo bluz“) jako mnogo govore o cjelokupnom svijetu danas, na početku 21. stoljeća, o otuđenosti i alijenaciji koju Koja jako dobro poznaje jer je i sam bio alien u Engleskoj dulje vrijeme. Svojevrsni „State of the nation“ ili anti-manifest potrošačkog društva, ako hoćete.

Snažna politička i društvena nota koja se provlači kroz ove skicirane, kroki tekstove dodatno je podboltana snažnim, energičnim basom, karakterističnim za Koju i čvrstim, plesnim bubnjem, uz skoro potpuno odsustvo ikakvih drugih instrumenata. Izvorište ove glazbe je u bluesu, onom sirovom i ogoljenom do ibera, koji kao takav predstavlja savršen pandan sirovim i ogoljenim tekstovima. Ovo je glazba koja vas može natjerati na ples ali, što je još važnije, i na razmišljanje o stvarima koje se događaju oko vas, a to je vrlo rijetka pojava u današnjoj glazbi.

Također treba istaknuti kako dosta pjesama ima zborno pjevanje, koje uz pulsirajući bas i groovy bubanj pjesmama daju onu teško odredivu i opisivu himničnost, mantričnost i tribalnost, tako da cijeli album ima u sebi atmosferu obreda, kulta, istjerivanja vraga ako hoćete. I kao i svaki egzorcicam, i ovaj je bolan i neugodan, ali to je proces kroz koji se mora proći. To posebice dolazi do izražaja u zaključnoj, nenaslovljenoj pjesmi, koju nosi samo mrmljanje popraćeno divljim udarcima bubnja, baš poput rituala nekog indijanskog plemena.

Koja je ovim albumom pokušao istjerati neke svoje demone i mislim da je u tome uspio. Ovo je album pojedinca koji odbija biti samo kotačić u žrvnju dosadne, besmislene i isprazne svakodnevnice, već se svojim krikom pokušava izboriti za neki smisao postojanja. Kroz cijeli album provlači se anti-konzumeristički stav, pa je takav i kao disk: totalno različit od svega što možete čuti u domaćoj produkciji, a bogami odvojen i od svih tijekova svjetske produkcije. Koja je uspio ostati jedinstven, onakav kakav je oduvijek i bio.

Ovo nije album za krdo pomodarskih i površnih konzumenata glazbenih proizvoda već album za individualce. Snažno i beskompromisno individualan, kao i publika kojoj se obraća. Koliko je te i takve publike danas, teško je reći, ali meni je drago što sam među njima.

Jer, kada kažem muzika, mislim točno na muziku kakvu je nekoć stvarala, a danas još uvijek stvara Disciplin A Kitschme: uzbudljivu, snažnu, koja motivira i pokreće i mozak, i ruke i noge. Glazbu koja me motivira da i dalje preslušavam tone i tone diskova, gledam hrpetine koncerata, tražeći ono nešto, onaj faktor X kojeg je danas, bojim se, sve manje i manje.

A prijatelju metalcu s početka teksta mogu samo poručiti neka presluša ovaj album Kitschme i posljednji album Maidena pa neka onda odluči na što on misli kada kaže muzika.

Koja, majstore, dobrodošao natrag!

Disciplinirani Hadžo
prikaži komentare komentiraj


Komentar:
Autor:
    


KOMENTARI
No comment...

.: V E Z A N O :.

Albumi - zadnji unosi
Bruce Springsteen - Wrecking Ball
21. ožujak 2012. 07:47:48
Luft - Luft
02. ožujak 2012. 08:01:24
The Beat Fleet - Pistaccio Metallic
08. srpanj 2011. 20:09:20
Adele - 21
17. svibanj 2011. 08:42:11
Hladno Pivo - Svijet Glamura
17. svibanj 2011. 08:40:52
Dropkick Murphys – Going Out In Style
14. ožujak 2011. 09:02:48
Jamey Johnson – The Guitar Song
13. prosinac 2010. 16:52:59
Bruce Springsteen - "The Promise"
24. studeni 2010. 16:47:45
Brkovi - Društvo brkatih mladića
13. listopad 2010. 09:46:17
The Beat Fleet – Perpetuum fritule – unplugged
16. kolovoz 2010. 10:03:45

.: A R H I V A :.

Kategorija
Mjesečna
Godišnja

.: NOVO NOVO NOVO :.

Novi kalendarski prikaz dogadjanja
Rockovnik

Baza bendova
Bendovi

Baza klubova
Klubovi

Javni unos najava u Rockovnik
Javne najave

Naš novi programski modul periodično provjerava sve MySpace stranice bendova i klubova iz naše baze podataka i automatski unosi najave u Rockovnik

Ako nam želite skrenuti pažnju na neki bend ili klub, kontaktirajte nas

.: ROCKSJETNIK :.

- svi plakati -

Naslovnica | Fotogalerije | Multimedija | Bendovi | Klubovi | Rockovnik | Marketing | Arhiva | Plakati | Impressum | Čestitke, želje i pozdravi

| Vijesti | Najave koncerata | Izvještaji s koncerata | Albumi | Programi | Nagradna igra | Interview | Video | Groupie preporučuje | Filmovi | Demo kutak | Kolumne | Gastropatrola | Knjige i časopisi | Blitz Vijesti | High 5 | Forum | Top Liste | Obavijesti |
Copyright © 2006 - 2019 GROUPIE. All Rights Reserved. Sva prava pridržana. Portal powered by jura

 
 
 
 
 
 
 
 
   
.: BRZA PRETRAGA :.  
 
Pojam    
 
     
.: KONTAKT :.  
 
Autor
E-mail
Naslov
Poruka
Provjera